FJD – 25 september

Thema: ontmoeting
Het thema van de Franciscaanse Jongerendag is ‘Ontmoeting’. Wat hebben we het lang moeten missen? Elkaar in een wat grotere getale zien. 
De dag staat in het teken van ontmoeting: de inleiding, de workshops en we hebben veel tijd ingeruimd om informeel met elkaar bij te praten. 
Het logo maakt het zichtbaar: een open deur, dus weet je welkom en enthousiast begroet!

Het PROGRAMMA ziet er als volgt uit:
Vanaf 10.00 – aankomst met koffie/thee/iets lekkers; als het kan (ook) buiten
11.00 – opening door broeder Fer
11.20 – inleiding rond thema ONTMOETEN (hoogleraar Monique van Dijk)
12.00 – mededelingen door Hanneke, korte pauze
12.30 – lopend buffet, met statafels; als het kan (ook) buiten
14.00 – 3 gelijktijdige workshops:

 • een creatieve (zuster Elisabeth, buiten),
 • een Bijbelse (broeder Theo)
 • en een Franciscaanse (broeder Jan)

15.30 – koffie- en theepauze
16.00 – driekeuzemenu:

 • een wandeling in Megen
 • of Taizé-liederen (Taizé als plek van ontmoeten) zingen bij de vuurkorf (buiten)
 • of vrije tijd.

17.00 – broodjesmaaltijd
18.00 – slotviering, uitlopend op de Zegen
19.00 – ieder gaat zijns weegs, naar huis.

ALLERLEI:

 • Je eigen bijdrage aan deze dag is €15,-, twee maaltijden inbegrepen.
 • Er komt een pendeldienst tussen station Oss en het klooster in Megen. Mensen die willen worden opgehaald op Oss moeten daar tussen 09.30 en 10.15 zijn. Na afloop, om 19.00, begint de pendel gelijk van Megen naar station Oss. Hoop is iedereen uiterlijk om 20.00 weg te hebben uit Megen (met uitzondering van de opruimende organisatie). Als je gebruik wilt maken van deze pendeldienst moet je dat aangeven in het aanmeldformulier. In de pendelauto’s draagt iedereen een mondkapje – neem deze dan mee.
 • We gaan ervan uit dat je je verantwoordelijk gedraagt wat betreft de gezondheid van anderen in deze coronasituatie: dat je jezelf test kort voor vertrek (en een negatieve uitslag hebt), wanneer je niet volledig gevaccineerd bent/de ziekte niet hebt doorgemaakt. Wij organiseren een en ander zo, dat afstand houden mogelijk is en verwachten dat je je aan de aanwijzingen houdt.
 • Aanmelden kan via https://forms.gle/eekYG3RHX12JBCEK7
 • Zijn de kosten van onze activiteiten binnen jouw persoonlijke situatie een probleem? Aarzel dan nooit dat voor te leggen – we zoeken samen naar een oplossing. Mail naar fjw@franciscanen.nl

Inleider

Prof. dr. Monique van Dijk-Groeneboer is als hoogleraar verbonden aan de Tilburg School of Catholic Theology te Tilburg en Utrecht. Hier is zij werkzaam als vice-decaan onderwijs, hoogleraar religieuze educatie, godsdienstsocioloog, supervisor en coördinator van de universitaire lerarenopleiding.
Naast haar studies in de sociale wetenschappen heeft ze op diverse terreinen ruime ervaring in supervisie, intervisie, begeleiding en coaching.
Tijdens de FJD zal zij de inleiding verzorgen:
Wat doet ‘ontmoeten’ met een mens? Hoe werkt het missen van ontmoeting door en hoe kunnen we daar als mensen mee omgaan?

Over deze en andere vragen gaat Monique met ons in gesprek!

WORKSHOPS!

De workshopleiders

Tijdens de FJD kun je kiezen uit een drietal workshops, die gelijktijdig worden gegeven. In het aanmeldformulier kun je aangeven wealke workshop je wilt volgen.

Creatieve workshop door zr. Elisabeth Luurtsema
In de Hof van Lof gaan we samen een grote natuurmandala maken met materiaal uit de kloostertuin. We zullen onze zintuigen inzetten en zo elkaar en de schepping ontmoeten.
Ook als er zware wolken voor broeder zon verschijnen gaat de workshop door, er zal een overkappende tent geplaatst zijn in de kloostertuin.
 
Bijbelse workshop door br. Theo van Adrichem
De Bijbel bevat veel ontmoetingsverhalen, die sterk van elkaar verschillen. In sommige van die verhalen gaan personen elkaar vol spanning en onzekerheid tegemoet, zoals Jacob op weg gaat naar Esau en de verloren zoon naar zijn vader. Maria daarentegen gaat vol verwondering en verwachting op weg naar haar nicht Elisabeth. Terwijl Zachëus totaal wordt overvallen door Jezus, die zichzelf bij hem uitnodigt.
In deze workshop verken je samen met broeder Theo van Adrichem enkele Bijbelse verhalen om gaandeweg te ontdekken waarin ze ons aanspreken, tegenspreken of uitdagen.    

Franciscaanse workshop door br. Jan ter Maat
In de Regel van Franciscus, versie 1221, zoeken we naar wat Franciscus van Assisi aan zijn broeders mee wil geven als het gaat om ontmoetingen. Nu, precies 800 jaar later, blijken zijn raadgevingen nog heel erg actueel en ontdek je misschien wel dat Franciscus zijn Regel ook voor jou geschreven heeft!
 

Organisatie

De Franciscaanse Jongerendag wordt georganiseerd door Eliza van Luijn, Chris Seinen en Ramon Roks, broeder Wim Pot en staffunctionaris Hanneke ter Maat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *