Workshops FJT 2017

Op het programma staat een aantal workshops. Als je je aanmeldt voor het weekend kun je kiezen uit de volgende workshops.
Workshopronde 1

1. Verzoening in de Schrift: een andere blik op gevangenschap, verzoening en bevrijding, met Rob Veerman
Tijdens deze workshop gaat Rob samen met jullie nader in op het thema Verzoening in de Bijbel. Tijdens zijn presentatie in de ochtend heeft hij verteld over zijn werk als gevangenispastor en over de manier waarop wij (kunnen) kijken naar het kwaad in de ander en onszelf. In de middagworkshop leest hij met jullie twee Bijbelverhalen waarin het gaat over verzoening en bevrijding. Zo kunnen we nog wat verder uitdiepen wat in de ochtend aan de orde is gekomen en ons daarin laten voeden door de woorden van de heilige Schrift. Jullie zullen ontdekken dat er in de Bijbel heel anders wordt gekeken naar gevangenschap, verzoening en bevrijding dan wij vaak doen in ons dagelijkse leven.

2.  Andermans’ ogen, met Sandra van der Zon
met welke ogen kijk jij de wereld in?
recht vooruit, gericht op je doel
of kijk je af en toe om je heen?
met oogkleppen op
of verwonderd door alles waar je oog op valt?
boos of met genegenheid?
Kan God door jouw ogen meekijken?
En hoe kijk je dan?
Kun jij door Gods’ ogen kijken
naar mensen, dieren en dingen om je heen?
En naar jezelf;)

In deze workshop nemen we je oog onder de loep.
Wees gerust, je oog is precies goed!
Met een veelheid van materialen om mee te werken.

3. Verzoening met jezelf, met Marlies Hugo
Tijdens deze workshop gaan we kijken naar verschillende manieren om naar jezelf te kijken. Ontdek wie je van binnen bent, hoe je dit laat zien en of je daar tevreden over bent. Leer tips’n tricks om, door middel van meditatie en visualisatie, naar binnen te gaan kijken om voor jezelf te zorgen. Als je volledig jezelf kunt zijn, ga je anders kijken! Samen met Marlies Hugo ga je dit verkennen.

4. ‘Ik ben omdat wij zijn!’, met br. Hans van Bemmel
Aan de hand van het hongerdoek 2017 gaan wij ons bezinnen over ontmoeting!
Wat is nu echte ontmoeting! Echte ontmoeting ontstaat als je in elkaars ziel kan kijken.
De werkvorm van deze workshop is: Laten wij ons in eigen ziel kijken? Kijken wij in de ziel van die ander?
Wil ik in jouw ziel kijken? Ben ik de goede donateur, jij de arme hulpbehoevende?
Ben ik de gulle gever, jij de dankbare ontvanger?
Zorg jij voor de problemen, ik voor de oplossingen?
Help ik jou alleen vanuit mijn eigen goedheid, omdat het me trots maakt en aanzien geeft, terwijl ik in feite niets met jou te maken heb?
Nee, we zijn allebei Gods kind, broer en zus, één familie, gelijkwaardig aan elkaar.
In onze sterkte en in onze broosheid gericht op een rechtvaardige toekomst,
levend en werkend vanuit dezelfde waarden, in dialoog met elkaar vanuit een gezamenlijke taal.
Allebei met eenzelfde onmiskenbare waardigheid en een opdracht om ‘beeld van God’ te worden, beide van God zelf ontvangen.

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.
Je moet jezelf in de ander durven zien. Je moet elkaar tot leven durven zijn.

5. Vrij
(vrije tijd)


Workshopronde 2

6. ‘Echte vreugde’, met Zr. Rebecca Braun
Tegenwoordig lijkt het wel alsof gelukkig en succesvol zijn een plicht is. En als iets misgaat of tegen zit, moet dat zo snel mogelijk opgelost worden. Maar kun je daar ook anders naar kijken? Hoe ziet je leven eruit als je met de ogen van Franciscus en Clara kijkt?
Zuster Rebecca Braun is onze gids op een speurtocht door teksten van en over Franciscus en Clara, waarin we hun manier van kijken op het spoor proberen te komen. Misschien ontdekken ook wij wel dat de echte vreugde heel ergens anders ligt dan we verwacht hadden.

7. (Anders) kijken naar God, met Ramon Roks
Tijdens deze workshop ga je aan de hand van het thema van het FJT, ‘anders kijken’, onder leiding van Ramon Roks nadenken over God.
Sommige mensen spreken gemakkelijk over God, anderen vinden het juist moeilijk om over God te spreken. Toch heeft waarschijnlijk iedereen een beeld bij God, de Ene of hoe je het ook noemen wilt. Wij gaan aan de slag met deze ‘godsbeelden’, aan de hand van verschillende godsbeelden die in de Bijbel voorkomen gaan we kijken welke daarvan misschien wel bij jou past, want hoe zie je God nu eigenlijk?
Wat zeggen onze godsbeelden misschien wel over die God, en wat hebben deze godsbeelden vervolgens te betekenen over hoe God ons dan zou zien?
Doe mee met deze workshop en ontdek op wat voor wijzen je God zou kunnen zien en leer van elkaar hoe misschien wel anders te kijken.

8. Sportief!, met Erik Kreike en zr Johanna Schuts  
“Uiteraard is er dit FJT ook een sportieve workshop! Daarin dagen we je uit om met andere ogen te kijken naar je fysieke bewegingsvrijheid. Je kunt je energie kwijt in een aantal onderdelen waarin kijken en waarnemen (en het gebrek eraan!) centraal staan. Tipje van de sluier? Één van de onderdelen is een ‘normaal’ potje voetbal waarbij je niet vooruit kunt kijken maar alleen naar de zijkant! Of het zou zomaar kunnen zijn dat jij de ogen van een ander wordt… Kortom: laat je verrassen en meenemen! Hopelijk zien we je daar!
[Voor deze sportieve workshop zijn ‘relatief’ sportieve kleren handig maar niet noodzakelijk, dus laat dat geen bezwaar zijn!]”

9.  Koken, met br. Fer van der Reijken
Het klooster in Megen beschikt over een grote keuken, waar volop ruimte is om met elkaar aan de slag te gaan en voor de hele club een lekkere, warme maaltijd klaar te maken.
Dat ga je doen onder de bezielende leiding van broeder Fer van der Reijken.
Na alle indrukken die je hebt opgedaan vanaf je aankomst op vrijdagavond kan het een weldaad zijn om even heel concreet bezig te zijn en te werken met je handen.
Een gedeelte van de tijd zullen we werken in stilte. Daardoor kun je intenser ruiken, smaken, voelen en horen. En misschien ga je ook wel anders kijken naar voedsel en de bereiding ervan? Want we beginnen met een voedsel-quiz, die je de ogen opent!

10. Vrij
(vrije tijd)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.